Οι άνθρωποι από πάντα ένιωθαν τη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Όμως τώρα την έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Είτε πρόκειται για μια μοναχική βόλτα, είτε για μια συνάντηση με έναν φίλο σε ένα υπαίθριο χώρο, θα αισθανθούμε τα οφέλη του να είσαι έξω και θα νιώσουμε καλύτερα. Τα χαλαρωτικά αεράκια και ένα λαμπερό ηλιοβασίλεμα, φυσικά μας κάνουν να νιώθουμε πολύ καλύτερα μετά. Ακόμη και μια μικρή βόλτα μπορεί να μας θρέψει, να αισθανθούμε και νιώσουμε ένα με όλα. Η θέα των ανθισμένων λουλουδιών, μια παρέλαση από σύννεφα, ο ήχος των πουλιών που τραγουδούν! Όλα αυτά μπορούν να ηρεμήσουν το πνεύμα μας και να επαναφέρουν την ισορροπία, στο σύστημα μας. Έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε προσπάθεια, για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη φύση με διάφορους τρόπους. Είναι ένα όμορφο μονοπάτι για μεγαλύτερη ευεξία και ένα δώρο στον εαυτό μας.

Μια βόλτα στην φύση μας βοηθά με τους παρακάτω τρόπους:

Ενισχύει τη διάθεσή μας!

Το να βγούμε έξω στη ζεστασιά μιας ηλιόλουστης ημέρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να ξαναβρούμε το χαμόγελο μας και υπάρχει λόγος για αυτό. Το φως του ήλιου μας προσφέρει θρεπτική, ενεργοποιητική βιταμίνη D. Η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βελτιώνει θέματα όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Πέρα από αυτό, η βιταμίνη D προάγει επίσης την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Η λήψη της κατάλληλης ποσότητας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

 

Μας κρατά στο παρόν!

Η αποσύνδεση από την καθημερινή ζωή και η μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους. Μας επιτρέπει να εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα. Στην ουσία, η σύνδεση με τη φύση, μας ενθαρρύνει να είμαστε στην παρούσα στιγμή.

Να ηρεμήσουμε το μυαλό μας. Να νιώσουμε με όλες τις αισθήσεις μας το περιβάλλον. Τους ήχους και τις μυρωδιές που μας περιβάλλουν, και που ίσως δεν έχουμε παρατηρήσει. Είναι μια βασική μορφή διαλογισμού, φέρνοντας την προσοχή μας στο παρόν (αντί να μένουμε στο παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον) μπορεί να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος.

Μας δίνει δράση και μας ενεργοποιεί!

Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι ένας διπλός εσπρέσο είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε μια απογευματινή υπνηλία, η έρευνα δείχνει ότι μια βόλτα στο δάσος μας δίνει, ένα πολύ καλύτερο ξύπνημα. Μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Environmental Psychology αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στη φύση για μόλις 20 λεπτά την ημέρα βίωσαν αυξημένα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη συνολική διάθεση.

Κάνει καλό στις σχέσεις μας και στην κοινωνικότητα!

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στη φύση, τείνουν να αισθάνονται πιο γενναιόδωροι. Πιο συνδεδεμένοι με την κοινότητά τους και πιο κοινωνικά συνειδητοί. Ακόμα και απλά βλέποντας φωτογραφίες της φύσης, ενισχύθηκαν τα συναισθήματα σύνδεσης με άλλα ζωντανά πλάσματα. Τα οποία με τη σειρά τους, υπενθύμισαν στους ανθρώπους βασικές αξίες, όπως: η γενναιοδωρία και η φροντίδα.

Ενισχύει την πνευματικότητα μας!

Μπορεί να υπάρχει μια βαθιά πνευματική πλευρά στη σύνδεση με τη φύση, βοηθώντας μας να αποκτήσουμε μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού μας. Μπορεί να είμαστε μέρος ενός σύμπαντος μεγαλύτερου από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε. Μπορούμε να βρούμε άνεση στο απέραντο περιβάλλον γύρω μας, να νιώσουμε μια επιστροφή στο εσωτερικό μας σπίτι.